Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Η αλμυρή μας η...μπατζίνα


Η μητέρα μου, βέρα Θεσσαλή, μ' έκανε πάντοτε να πιστεύω οτι οι πίτες είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Ναι, σίγουρα η τυρόπιτα είναι πανεύκολη! Ωστόσο η όλη "μαγκιά" βρίσκεται στο φύλλο, παραδοσιακά ανοιγμένο, αλλά και τα φύλλα του εμπορίου είναι ικανοποιητικά. Με την κολοκύθα στην εποχή της, τι καλύτερο λοιπόν από μια κολοκυθόπιτα ή αλλιώς μπατζίνα. Μια εύκολη παραλλαγή πίτας καθώς δεν χρειάζεται φύλλο.

Υλικά:

1.200 kg κολοκύθα
250 g καλαμποκάλευρο
3 φλιτζάνια τσαγιού γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
100 g τυρί φέτα
2 μέτρια αυγά
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

Εκτέλεση:




1. Κόβουμε την κολοκύθα στην μέση και την καθαρίζουμε εσωτερικά από τα σπόρια και τις ίνες της. 










2. Την κόβουμε σε όσο μικρότερα κομμάτια μας βολεύει.











3. Περνάμε τα κομμάτια κολοκύθας από την χοντρή πλευρά του τρίφτη.










4. Έπειτα στίβουμε όσο μπορούμε με τα χέρια μέχρι να αφαιρεθούν τα περισσότερα υγρά. Η τριμμένη κολοκύθα δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ υγρή ούτε πολύ στεγνή.




5. Προσθέτουμε αρχικά το γάλα και ύστερα το καλαμποκάλευρο και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια τα αυγά, τη φέτα και τέλος το λάδι. Πρέπει να σχηματιστεί ένας σχετικά αραιός χυλός.






6. Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 25 εκ. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα και το απλώνουμε να είναι ομοιόμορφο. Προαιρετικά ρίχνουμε λίγο βούτυρο σε κομματάκια από πάνω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (αντίσταση πάνω-κάτω) στους 200 βαθμούς για 1 ώρα.




7. Βγάζουμε το ταψί απ' το φούρνο και αφήνουμε την πίτα να κρυώσει για 30 λεπτά. Ή αν είστε τόσο ανυπόμονοι όσο εγώ την βγάζετε ζεστή και ρέουσα απ' το ταψι...


Καλή σας απόλαυση!!!! 




2 σχόλια:

Oesed είπε...

Θεϊκή πίτα, υπέροχες φωτογραφίες, αθάνατη μανούλα! Thanks dear:)

Ανώνυμος είπε...

Φαινεται εξαιρετικη! Θα τη δοκιμασω συντομα!